38 Housing Units / Avenier Cornejo Architectes

38 Housing Units / Avenier Cornejo Architectes

  • 38 Housing Units / Avenier Cornejo Architectes
  • 38 Housing Units / Avenier Cornejo Architectes

Location

The geographical location of the site and the program of the ZAC "Entrance of the city” have for ambition the development of a continuity between Paris and Clichy‐la‐Garenne. The proposed density of the plot is much greater than that of bordering parcels, giving it an accentuated urban look and echoing the neighboring Batignolles district with the future TGI (Tribunal de Grande Instance) that appears in its field of view.
The building sets a unique standard of a new Parisian geography, which overflows its rigid boundaries to finally integrate the landscape of the suburbs in its definition. The urban prescriptions of the ZAC allow the new building to achieve the ten‐floor mark. And so an urban marker visible from the périphérique betlway is created, a reference point at the level of the neighborhood that dialogues with the tall buildings of the ZAC Clichy‐Batignolles.
At a neighborhood scale, this exceptional height creates a morphological diversity that mitigates the effect "corridor" of the street.

Description

The exterior rear wall cladding panels are arranged following the orientation of the façades for an optimization of the thermal envelope. The brick at the front façade allows for a very good building inertia, which creates a static facade while the sunnier garden façade vibrates thanks to its metal shutters. These louvered shutters promote natural ventilation, a good summer comfort and contribute to the peace and privacy of the terraces. The extensive green roof is seen from the périphérique betlway and from the avenue de la Porte de Clichy and it strengthens the marker effect of the building.
The proportions of the corner plot allow to create a compact L‐shaped building, whose volumetrie aligns with the plot drawn by the PLU (Local Urban Plan).

Materials

The building’s concrete structure as well as its external insulation contribute to the thermal comfort as it naturally regulates the temperatures year round. In addition, the inertia of the façades enhances the interior comfort. The plot is optimized while creating an intimate garden façade and a more urban one overlooking the street. The two elevations are reflected in two cladding materials: brick for the north and west façades and perforated metal shutters for the south façade. Particular attention is paid to the aesthetics of the façades facing the street and garden for a coherent and harmonious relationship with its immediate environment. The image of the Bonnet Street building draws a coherent and homogeneous construction, linked to the elegance of the brick, vibrant in its colors and reassuring in the longevity of its material. From an energy perspective, the building creates a strong inertia on its north front preventing dispersion of the energy created. The garden façade vibrates with the changing positions of the shutters as well as with the movement created by the perforated metal. This modularity enables a flexible management of external parameters, essential for the façades facing south/east. Main rooms have large openings equipped with an external concealment system and accordion metal shutters playing the role of thermal and light regulators.

Interior

Following the PLU, the 6m withdrawal from the southeast façade allows to take full advantage of the light supply by opening generous bays over the living rooms. Loggias are created to provide the apartments with light‐facing outside spaces. These spaces serve as modular visual filters thanks to folding shutters. Residents will be able to choose to let light in generously in winter or to protect themselves from it during the summer. They will also be able to choose to preserve their privacy. In contrast, the façades lining Bonnet street are more quiet and reassuring. Their rational treatment allows for optimal external insulation, essential for the north‐facing façade. The vertical and compact circulation at the center of the building allows for all the T3, T4 and T5 apartments to either be through‐floors or have a double and even triple façade‐orientation. The apartments are superimposed as to rationalize the structure and networks while respecting the number and types of desired housing.

Drawings

Extra info

Project Managers:
Miguel CORNEJO, Christelle AVENIER, Somanad PETITJEAN, Julia LEROY

Project Team:
EVP Ingénierie [structural engineer]
CFERM Ingénierie [MEP]
Fabrice BOUGON [cost estimating]

Client:
EFIDIS

Urban Planner:
SEMERCLI

Date of competition:
2011

Date of completion:
June 2016

Built surface:
2 739 m²

Budget:
4 500 000, 00 euros HT

Consultants:
HEY [graphic design] (Spain)

Construction Company:
Léon Grosse