ADMINISTRATIVE BUILDING TEXTILVERBAND MÜNSTER / behet bondzio lin architects

ADMINISTRATIVE BUILDING TEXTILVERBAND MÜNSTER / behet bondzio lin architects

  • © ADMINISTRATIVE BUILDING TEXTILVERBAND MÜNSTER / behet bondzio lin architects GmbH & Co
  • © ADMINISTRATIVE BUILDING TEXTILVERBAND MÜNSTER / behet bondzio lin architects GmbH & Co

Description

The design concept of the building for the Association of the Northwest German Textile and Garment Industry aims to provide all employees with a view of the picturesque landscape to the north and to welcome those arriving from the south with a strong textile image.

The elongated structure is enclosed on three sides by a completely closed brick facade. The volume, closed to the east, south and west and open to the north, is the basis for an energy-optimized office building.
The inspiration for the brick facade is the alabaster fold of the Beethoven statue by Max Klinger, which is located in the Leipzig Bilder Museum. Max Klinger created a paradoxical perception here. The viewer sees a seemingly fluent light scarf over the knees of Beethoven and recognizes at the same time that it consists of solid stone.
Following this image, behet bondzio lin architekten employ six special stones with a gradient that increases in gradient, creating a seemingly moving facade of light and shadow. The analogy to a light cloth over which the wind blows arises.

The separation and easy movement of the building volume creates a pre-area that receives the users and visitors and leads them into the building. To the north it opens almost completely over a glass facade to the exceptionally beautiful landscape. Due to the north orientation, all rooms are well supplied with daylight and do not require sun protection. This allows even in midsummer the full-time view of the employees in the countryside.

Interior

Drawings

Ground floor

First floor

Second floor

Extra info

Architect: behet bondzio lin architects GmbH & Co.
Management: Gantert + Wiemeler engineering planning
Technical building equipment: Ingenieurbüro Nordhorn GmbH & Co.
Landscaping: Tamkus landscape architecture
Project management: agn Niederberghaus & Partner GmbH
Land area: 4,948 square meters
Built-up area: BF: 975 sqm Usable area - NGF: 2.162 sqm
Gross floor area: BGF: 2,620 sqm
Constructed room: BRI: 11.356 cbm (construction volume)
Storeys: 3 storeys
Type of use: Main office of the association, office and administration, service
Construction time: from 11/2015 to 05/2017
Construction costs: 5.5 million euros gross (KG 200-500)
Total cost: EUR 8.2 million gross (KG 100-500 + 700)
Energy Efficiency: KfW Efficiency House 55
Annual energy demand: Annual heating demand: 76 kWh / m2a