Brick Neighbourhood / dekleva gregorič architects

Brick Neighbourhood / dekleva gregorič architects

  • Brick Neighbourhood / dekleva gregorič architects
  • Brick Neighbourhood / dekleva gregorič architects

Neighbourhood

How to establish a clear spatial, material and social identity of a neighbourhood? This question was the basic principle when developing the design of structures and their surroundings in terms of a deeper connection of future residents with their living environment.
The concept of 3D erosion results from a critique of the existing master plan with generic volumes in terms of size and height and their arbitrary position. This concept of sub-structuring of the volume is further reflected in the material expression: the initial envelope is defined with a brick layer, and the cut-outs with balconies in render.

Brick as the facade

The selection of bricks as a preliminary material derives from the memory of the brickyard which used to be on-site. This memory was empasized with the selection of the brick colour to match the colour of the clay on the site, from which they used to produce bricks in the site brickyard.

Facade micro-structuring

The bricks provide an opportunity as means of expression for additional micro-structuring of the facade surface. The material manipulation allows for a unique identity thus significant for the future community. Every brick type used on the facade was chosen from the catalogue, but were used in an alternative pattern visible from far emphasizing the thickness of the brick layer.

Description

A clear systematic approach to the organisation of 185 dwellings was developed, to allow for an array of 17 diverse flat types, differentiated in terms of size and internal arrangement in order to address the different needs of future residents. The position of the structure, installation and internal organisation of the flats with a backbone service stripe enables internal flexibility – the diverse set of rooms distributed either as one large unified space or a set of smaller rooms. The system allows the joining of smaller flats or separating of larger units, before, during and after construction.

Communications are naturally illuminated from two sides, in this way the corridor becomes a place of meeting. Social interaction is upgraded by placing a shared common space above each building’s entrance. They provide the possibility for birthday parties, indoor playgrounds for wintery months, gym or any other activity.

Interior

On communal spaces’ glazing there are poems of Slovenian poets written. Each communal space, each residential community is literary enriched by the chosen poet. This contextual and semantic upgrade of the architecture allows the resident extra identification with his living environment and at the same time enriches cultural awareness of inhabitants.
»We are living at Tone Pavček, next door entrance to Prešeren.«

Details

Brick facade references

© Miran Kambič - Brick Neighbourhood / dekleva gregorič architects

Kalan Minarett Bukhara, Uszbekistan, 12. century

© Miran Kambič - Brick Neighbourhood / dekleva gregorič architects

Galery Marktoberdorf Marktoberdorf (Germany) 2001
Bearth in Deplazes

© Miran Kambič - Brick Neighbourhood / dekleva gregorič architects

Residential-business complex Ferantov garden,
Ljubljana (Slovenia) 1964-1975, Ravnikar Edvard

© Miran Kambič - Brick Neighbourhood / dekleva gregorič architects

Church of the Most Sacred Heart of Our Lord
Prague (Czech Republic) 1932-39, Jože Plečnik

Brick facade variation models

Sketches & Drawings

Brick Neighbourhood / dekleva gregorič architects

Structure of flats

Brick Neighbourhood / dekleva gregorič architects

Systematic principles in organization of dwellings

Brick Neighbourhood / dekleva gregorič architects

Northern facade

Brick Neighbourhood / dekleva gregorič architects

Situation

Brick Neighbourhood / dekleva gregorič architects

Ground floor plan

Brick Neighbourhood / dekleva gregorič architects

Transverse section

Brick Neighbourhood / dekleva gregorič architects

1st floor plan

Brick Neighbourhood / dekleva gregorič architects

2nd floor plan

Brick Neighbourhood / dekleva gregorič architects

Terrace floor plan

Extra info

Project date:
2005 – 2011

Completion date:
2014

Area:
20.185 m2 (5 housing units)

Source:
open competition, 1. prize

Client:
SSRS – National Housing Trust

Competition team:
Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Lea Kovič, Flavio Coddou

Project team:
Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Lea Kovič, Martina Marčan, Andi Koder, Tea Smrke, Daniel Schwartz, Simon Vrščaj

Master plan:
LUZ d.d.

Landscape design:
dekleva gregorič arhitekti

Landscape/greenery:
Bruto d.o.o.

Awards:
Brick Award 2015 SEE