Chapel of St.Lawrence / Avanto Architects Ltd

Chapel of St.Lawrence / Avanto Architects Ltd

  • banner1
  • banner3
  • banner4
  • banner2

Chapel of St.Lawrence

The Vantaa Parish Union held an open architectural competition in 2003 for the design of a new chapel in the vicinity of the historic Church of St. Lawrence. The winning entry, out of 194 proposals, was ‘Polku’ (‘Path’) by Avanto Architects.

Context, Massing

The old stone church with its bell tower remain the dominant features in the landscape. The chapel has been divided in smaller parts to adapt with the scale of the surroundings. The stacked stone walls of the cemetery are echoed in the design – a series of three chapels of different sizes are nested within orthogonal masonry walls.

Structure, Materials, Lifespan

The building uses similar materials as the old structures in the area. The massiveness of the load bearing solid masonry walls balances changes in temperature and moisture. The lightly plastered and whitewashed walls are a bright, tranquil background for the events taking place in the chapel spaces. The partition walls are in-situ cast white concrete and the roof is of patinated copper, like the roof of the church. The patina in all copper surfaces in the chapel has been added by hand. The ceilings and the glazed walls toward the graveyard in the chapels are covered with a patinated copper mesh; it functions as a screen between the outside and the spaces of the chapel. The mesh also decreases heat loads from sunshine. The low stone walls flanking the small gardens and courtyards use stone extracted from the site.

The lifespan target for the chapel is two hundred years. A lifespan simulation was used as an aide for the design. An important factor in choosing the materials was locality in addition to longevity; and on-site building and an emphasis on craft were distinct features of the whole project.

 

Space for grief

The experience of the mourner was the basis for the design process. The funeral is a unique and taxing event, and for it to go well and without disturbance is of the utmost importance. The architecture of the chapel is designed to assist the mourner, giving space for grief. The people attending the funeral follow a silent route through a series of sacral spaces, punctuated by intermediate rooms. The intermediate spaces prepare the visitors for the next phase of the funeral.

An open art competition was scheduled before the final construction documents were drafted, so that the art could be integrated as a seamless part of the architecture.

 
 

Path, a symbolic route

The chapel’s architecture is a depiction of the passage of a Christian soul from here to the hereafter. The route passes through the silent chapel, into the graveyard. The whitewashed masonry walls and a continuous skylight next to it lead from one space to the next, from the low and dark to the lofty and light.

We approach alongside the outer wall. The wall and the bell tower at its end speak of the earthbound journey and its ending. We turn the corner and, sheltered by an overhang, follow the wall, to a small courtyard - a small pond, with natural stones at its bottom.

We enter a dimly lit lobby with a low ceiling, we can glimpse the entrance court and the old garden of the vicarage behind us. Here it is possible to stop for a moment and reflect on the experiences and life shared with the deceased.

We follow the skylight to the chapel. The chapel opens up, a high space terminating in the brightly lit junction of the masonry wall, where the deceased will be met by the mourners. The wall towards the graveyard is semi transparent, glazed with a patinated copper mesh on either side, a screen between this life and the hereafter. From the chapel we exit, under the cover of an overhang, through a small garden, to the graveyard. The path turns – but continues.

 
 

Sketches

 
 
 

Drawings

 
 
 
 

Extra info

Architects:
Avanto Architects Ltd / Ville Hara and Anu Puustinen (principal designer), Architects SAFA

Assistants:
Felix Laitinen, student of Architecture
Tommi Tuokkola, Architect SAFA
Jonna Käppi, Architect ARB, SAFA
Piotr Gniewek, student of Architecture
Asami Naito, student of Architecture

Interior Designer:
Avanto Architects Ltd / Kai Korhonen, Architect SAFA

Landscape Architect:
Landscape Architects Byman Ruokonen Ltd / Eva Byman, Niina Strengell

Structural Design:
R J Heiskanen Engineers Ltd / Kari Toitturi, Helena Lomperi

HVAC Design:
Leo Maaskola Engineers Ltd / Jukka Sainio, Esa Leino

Electric Design:
Veikko Vahvaselkä Engineers Ltd / Rauno Nyblom, Lassi Jalava

Lighting Design:
Tülay Schakir

Acoustic Design:
Akukon Ltd / Olli Salmensaari

Textile Design:
Avanto Architects Ltd

Prime contractor:
Rakennuspartio Ltd

Electric contractor:
Lassila & Tikanoja Ltd / Building Services / Electric Services

HVAC contractor:
Sähköpeko Etelä-Suomi Ltd

Timber furniture contractor:
Wooden Ltd

Metal furniture contractor:
Selki-Asema Ltd

Metal mesh contractor:
Inlook Ltd

Artists:
Pertti Kukkonen, Pekka Jylhä

Organ constructor:
Urkurakentamo Veikko Virtanen Ltd

Landcape contractor:
Lemminkäinen Ltd and Suomen Graniittikeskus Ltd

Competition:
open architecture competition, 1st prize, 2003

Year of completion:
2010

Gross Area:
1879 sqm

Total cost:
10 m€

Client:
Vantaa Parish Union

User:
Vantaa Parish Union

Developer:
Vantaa Parish Union

Gross area:
1879 sqm