Daejo-dong ‘Chilwol’ / Seoga Architecture

Mons Memorial Museum / Atelier d'Architecture Pierre Hebbelinck

  • © Shin kyungsub/Studio Texture on Texture / Daejo-dong ‘Chilwol’ / Seoga Architecture
  • © Shin kyungsub/Studio Texture on Texture / Daejo-dong ‘Chilwol’ / Seoga Architecture
  • © Shin kyungsub/Studio Texture on Texture / Daejo-dong ‘Chilwol’ / Seoga Architecture

Development and Change

Daejo-dong was an typical multi- family houses district which was developed in 1980’s and 1990’s. However, these days, the urban mixed-use dwellings with small shops begin to be built in the narrow back-streets. It makes a change gradually but clearly in this area on the surge of development, high-density, and speed.

Limited space and complicated program

We planned the six-stories building with a complicated space program. The building mainly consists of two different sections: a publishing company and two households. As the staffs of publishing company work on desk most of time, we planned the office more comfortable and relaxed than usual case. It was a challenge to meet all the requirements: floor heated working space, small kitchen and dining room, and individual workrooms for writers. The company also needs the multi-purpose space to hold various meetings and events.

It was important to design the moving lines accordingly, since the building consists of office space and households. An elevator is provided for the exclusive use of the old lady, and consequently, it makes separated moving lines for office staffs and residents. The multi-purpose space in the basement level also has an independent entrance, since it would be used by mostly visitors of company’s events. In this way, the office, households, and the multi-purpose space could secured individual entries and moving lines.

Street landscape

The architectural slant line for daylight affects the strategy significantly in a high-density residental area. After serious consideration, we planned to reveal the invisible legal slant as the exterior characteristic of the building. The slant edge gives a uncommon impression, not usual in formal dwelling, to the interior space. The whole facade is finished with only one kind of material, brown-colored bricks, including the slant wall, so the building gets the a simple and decent look. During the night time, the windows in the stair case, each designed differently, would glow and breathe some life into this old but changing back-street.

Interior

Drawings

Extra Info

Architects: Seoga Architecture
Project location: Daejo-dong, Eunpyung-gu, Seoul
Area of this architecture project: 414.03 m²
Completion year of this architecture project: 2017