FAMILY HOUSE IN MONTRAS / RICARDO BOFILL TALLER DE ARQUITECTURA

FAMILY HOUSE IN MONTRAS / RICARDO BOFILL TALLER DE ARQUITECTURA

  • FAMILY HOUSE IN MONTRAS / RICARDO BOFILL TALLER DE ARQUITECTURA
  • FAMILY HOUSE IN MONTRAS / RICARDO BOFILL TALLER DE ARQUITECTURA
  • FAMILY HOUSE IN MONTRAS / RICARDO BOFILL TALLER DE ARQUITECTURA

Location

This summerhouse is located near the village of Montràs, a few miles from the Spanish Costa Brava. With a layout similar to a small town, the ruins of this former peasant hut were incorporated into the volumes of the house.

Description

The building is an articulated house that respects as far as possible the preexisting vegetation. The pavilions, sheathed in brown brick are projected towards the central space and face the swimming pool - the center of the life of this villa. The space is made even more comfortable by many relaxation corners, shielded by walls that function as windbreakers, and is scenically tied to nearby volumes by terraced steps that act as a solarium.

The main body, which is the owner’s residence, is composed of two identical three-floor volumes that contain on the ground floor a living room with a chimney covered by a Catalan vault, a music room, and a master bedroom with en-suite bathroom and walk-in closet; on the second floor there is a library; the third floor contains a playroom and a sitting room, which are connected to the swimming pool via exterior steps.

The independent modules contain bedrooms, bathroom and walk-in closet for the other members of the family and guests. The exterior cladding is dark brown ceramic sandstone, while the main dining room and the pool have been given an interior cladding of red ceramic.

Drawings

Extra Info

Project team: Ricardo Bofill, Javier Bagué, manolo Nuñez
Constructor & installations: Emilio Bofill Benessat
Date of commission: 1970