La Facade / diederendirrix architects

La Facade / diederendirrix architects

  • slider-1
  • slider 2

Purpose

From an urban planning point of view, the east side of the square in the station district in Den Bosch lacked a clear boundary. diederendirrix designed a closed perimeter block for the location both to define the volume of the square and to gesture towards the station and the palace district which lies behind.

Concept

Architecturally, we searched for a contemporary, idiomatic connection with the historical aspects and the more formal architecture around the station.

Facade

The square is given life and character through the use of an idiosyncratic facade pattern which combines scale, differentiation and detail.

Drawings

Extra info

Client:
Heijmans Vastgoed

Projects:
Dirrix Bert, Rob Meurders, Tom Kuipers, Karen de Kort, Andre Wijnhoven, Coen de Swart

Construction consultant:
Royal HaskoningDHV

Advisor:
W-E installations Royal HaskoningDHV

Building physics consultant and acoustics:
Royal HaskoningDHV

Contractor:
Heijmans Utility

Gross floor area:
3.250 m2

Completion:
January 2013