Pärnu City Center Sports Hall / KAVAKAVA Architects

Pärnu City Center Sports Hall / KAVAKAVA Architects

  • Pärnu City Center Sports Hall / KAVAKAVA Architects
  • Pärnu City Center Sports Hall / KAVAKAVA Architects
  • Pärnu City Center Sports Hall / KAVAKAVA Architects

Location

The sports hall is located in the courtyard of an existing school, in a park near the town centre of Pärnu. The structure accommodates a hall large enough for two basketball courts, service spaces and changing rooms, providing gymnasium facilities for three local schools.

Description

The building has a strong visual relationship with the adjacent nineteenth-century schoolhouse, looking onto it through an almost entirely glazed north-facing facade over the geometric landscaping of the space between them. Although the gym and schoolhouse are comparable in size, the gym has a polygonal plan with rounded corners, while the schoolhouse's plan reflects classical rectilinearity. A curving wall of hand-made red brick on the outside - referencing the brick of the school building - and unfurnished concrete blockwork on the inside wraps the sides of the gym.

A total of 365 gaps in the blockwork create a diagonal grid of small, glazed opening, allowing some daylight into the interior from every side, and at night resulting in a textile-like pattern of illuminated windows visible from the outside.

Interior

Access is from either end of a spacious foyer on the southwest side of the building, next to the changing rooms.

Models

Drawings

Extra info

Architects:
Siiri Vallner, Katrin Koov, Kaire Nõmm, Heidi Urb KAVAKAVA

Client:
Pärnu Town Government

Design:
2003-04

Built:
2005

Structural engineer:
Tiit Masso

Total floor area:
502m2

Floor area (neto):
1658m2