The Brick House / iSTUDIO architecture

The Brick House / iSTUDIO architecture

  • slider 1
  • slider 2
  • slider 3

Inspiration

The brick house has been inspired by both the philosophies and the works of Laurie Baker and Nari Gandhi. Each room flows into another, leading into a seamless space held by the central courtyard. Climatology and the solar path, along with jalis and arched openings have played an essential role to introduce light and wind into each interior space. Exposed materials, which give the entire house a very earthy feel and the construction techniques using rat-trap bond, filler slabs, arches have contributed to the low cost of the project.

Location

TheBrickHouse, situated amidst rural settlements in Wada, near Mumbai,India, is a 2500 sq.ft. farmhouse set within hills and farms.

Impact of the architecture

The impact of the architecture of the structure is strong, leading the viewer to a new observation, not allowing him to be complacent about the space which he occupies. The organic form emerges from the ground and flows into the skyline, following curved dips and peaks. Each space flows into another along curved lines, leading into a seamless space held by the central courtyard. The observer begins his journey along the curved jalibrickwall offering tantalizing glimpses of the interior, thus drawing him into dramatic compositions of light and shadows.

Description

The stark contrast of a stone entrance wall against the exposed brick work lends itself to the realization of texture of both materials. As one enters into the structure, one is greeted by the soft sunlight falling to the central body of water and the coolness within the structure. The interior space is dominated by the two huge arches ofbrickand stone, opening to vistas of farms and hills. The furniture seems to rise and fall from the walls or floor dramatically leading one's eyes to play of materials against each other.

Interior

Zoning of activities responding to the climatic conditions and views was acheived with the use of levels leading to a single yet distinct living room, kitchen and dining. South-west position of first floor bedroom provides shade to courtyard and keeps water body cool.

Brick

The House is constructed using brick in its naked form, giving an earthy feel to the built up space. The positions and sizes of the openings are dictated by climatology, ensuring natural light, cross ventilation and passive cooling. The initial lot of quality bricks was called from the neighbouring state of Gujarat, and then we discovered a local brick kiln providing well-finished good quality bricks. Taking inspiration from architect Laurie Baker, we used techniques like rat-trap bonds brickwork, filler slabs,brickjalis, brick arches, built-in furniture and use of local material. The rat-trap bond for brickwork helped in reducing the amount of material, provided natural insulation and provided for readymade conduiting for electrical work. The depth of the wall remained the 9″ since the brick is placed on its 3″ facia instead of the usual 4″ facia. The brick arches allowed for large openings , which blended into the circular planning of the structure. Strategic use of jalis allowed for cross ventilation without providing for a window or glass shutters. This technique has been adopted from the local age-old custom of using jalis or small openings. These proved low cost and eco-friendly technologies, allowing this 2500 sq ft structure to be constructed in INR 20 lacs due to reduced requirement of steel, cement & bricks.

Drawings

Extra info

Area:
2500.0 ft2

Interior Designer:
iStudio architecture

Cost:
INR 2000000