Day Care in Zsámbék / Földes Architects

Day Care in Zsámbék / Földes Architects

  • slider 1
  • slider 2
  • slider 3

Location

We meant this day care, designed for the small town of Zsámbék near to the capital, to be a building which can add value to this small-town and featureless residential built enviroment.

Description

We mixed the functionally strict floor plan of the créche with a traditional and community building space form – the cloister. We’ve placed the group rooms and the central multifunctional space around the cloister. This way the créche became appropriate for developing relationship between parents and organising baby-parent events as well.

Interior & Exterior

The building displays the form of the traditional manor-houses which is adapted to the world of the little inhabitants by the playful facades. The garden, the size of which meets the standars, is divided into three parts. The more peaceful sessions and the recreation would be at the cloister while the more active and noisy games will take place in the two side gardens. In the center, around the cloister, we’ve formed a communal zone as a unified line of spaces. The outside and the inside are formed equal, the open air roofed space and the interior are only separated by a transparent glass wall. The courtyard (with the tree in the center) provides comfortable microclimate in the summer heat making the installation of expensive building system unnecessary.

Materials

We were intent on using natural, warm materials in the design.

We were looking for a lasting and meanwhile people friendly material for the facades so we decided to use bricks which appeares in more colours, placed freckled, showing as a mix of joyful burning red and grey. Brick appeares consequently in the community places too this way strengthening the unity of the exterior and the interior places.

As a contrast to the clay we designed concrete-tile roofing on the roof waving as a single sheet, which becomes a worthy counterpart of it by its simplicity and lasting. This sheet covering the whole building appeares in the interior too by the weaving of the off-line reinforced concrete slab roof. The exciting vertical movement resolves the scarcity feeling of the communal places, this way making the relatively small spaces seem more far-flung and spacious.

Finishing touches

We intended to use clear shaping and some fresh-coloured tones to provide clear-out background for the whirl of colourful toys, drawings and clothes in the children’s group rooms where they spend their whole day. The furnitures unfortunately visualise a more colourful, more vivid world compared to our intentions. The finishes are made of PVC everywhere, on the floor, on the walls and in the lavatory as well, using grey colour on the floor and white on the walls.

We applied low-parapet windows between certain spaces, this way the small snugs and intimate spaces - for the children essentially - are combined into a community-building whole.

Drawings

Extra info

Project team:
Levente Sirokai, János Sarusi-Kis, Péter Sónicz, Ágnes Deigner, Kati Fábry

Client:
Local Government of Zsámbék

Completion:
2011

General constructor:
GOMÉP KFT.

Structural engineer:
Zoltán V. Nagy, J. Reilly Bt.

Mechanical engineer:
György Léderer, Flottbau Bt.

Electrical engineer:
Balázs Judit, Artvill Kft.

Kitchen technician:
Ágnes Palainé Straub, Szigmavill Bt.

Pool technician:
Sandor Halasi, Alliterrakva Kft.

Building area:
netto 631 m2